Czy zastanawiałaś się, dlaczego tak trudno oprzeć się słodyczom? Wiele osób winą obarcza zawarty w nich cukier, jednak nie jest to pełne wytłumaczenie. W końcu mało komu ślinka cieknie na widok samego cukru w cukiernicy, prawda?

To, co jest dla nas wyjątkowo atrakcyjne smakowo, to połączenie cukru z… tłuszczem!

Czy wiesz, że wiele popularnych słodyczy mniej więcej w połowie składa się z tłuszczu? Dotyczy to na przykład czekolady. To właśnie tłuszcz jako nośnik smaku sprawia, że jedzenie słodyczy dostarcza tak intensywnych doznań smakowych. Ma to także swoje podłoże w wykształconych ewolucyjnie mechanizmach. Produkty dostarczające skoncentrowanego źródła kalorii były dawniej bardzo pożądane, ponieważ pomagały naszym przodkom przetrwać w warunkach niedoboru pożywienia. Dziś warunki są zupełnie inne, natomiast preferencja produktów zawierających cukry i tłuszcze nie zmieniła się.

Dodatkowo jedzenie słodyczy wyzwala w naszym mózgu wyrzut „hormonów szczęścia”, co sprawia, że bezpośrednio po ich zjedzeniu czujemy się lepiej.

Nie bez znaczenia jest też fakt, że wiele z nas w dzieciństwie nauczyło się, że słodycze są nagrodą.  Słodycze kojarzą się nam po prostu z czymś przyjemnym 😉 Nic więc dziwnego, że tak trudno się im oprzeć.

Dobra wiadomość jest jednak taka, że nie musimy rezygnować z nich całkowicie. Warto natomiast zadbać o ich ograniczanie i wprowadzić zdrowsze zamienniki.

AUTORKA: KAROLINA BRZOSTEK

BeActiveTV również w sklepach: