Przejdź do treści
Pleśń w żywności

Pleśń w żywności

Długość artykułu: 1 minuta

Zdarza ci się jeść produkty, na których pojawiła się pleśń? Warto wiedzieć, że odkrajanie spleśniałego kawałka i zjadanie reszty to bardzo niezdrowy nawyk! Dlaczego?

Pleśń szybko rozchodzi się po całym produkcie – nawet jeśli nie dostrzegasz tego gołym okiem. Jej obecność na niewielkim kawałku oznacza zatem, że pleśń znajduje się już w całym produkcie! W przypadku pojawienia się pleśni na drobnych owocach (np. malinach), które zwykle przechowywane są razem w większych ilościach, pamiętaj, aby nie jeść także tych, które znajdowały się w bezpośrednim sąsiedztwie spleśniałych owoców.

Pleśń jest źródłem bardzo szkodliwych dla zdrowia mykotoksyn, których spożywanie może prowadzić nie tylko do zatrucia, ale też uszkadzać wątrobę, powodować nowotwory czy – u kobiet w ciąży – wady płodu.

Pamiętaj więc, że jeśli na produkcie pojawi się pleśń, należy go wyrzucić do kosza w całości.

Autorka: Karolina Brzostek

Dołącz do miliona osób,
które przeszły metamorfozę

Uzyskaj dostęp do ponad 200 treningów, uczestnicz w wyzwaniach, ćwicz według spersonalizowanego planu treningowego.