
Warzywne frytki
Składniki:
Frytki warzywne
Marchew – sztuka [100g]
Batat – ½ sztuki [110g]
Pietruszka, korzeń – sztuka [80g]
Oliwa – łyżka [10g]
Przyprawy – ostra papryka, słodka papryka, czosnek granulowany, sól
Sposób przygotowania:
Warzywa obierz i pokrój w paski (na kształt frytek). Każdy kawałek skrop niewielką ilością oliwy (możesz w tym celu użyć specjalnego pędzelka). Warzywa dopraw przyprawami, następnie ułóż je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ekspertka: Karolina Brzostek

Absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS. Autorka książki „Zdrowe koktajle II” i współautorka książki „90 dni – Zaprojektuj swoje jutro”. Ekspert diet on-line BeDiet.pl oraz BeActiveTV. W pracy dietetyka stawia na racjonalne podejście do odżywiania i budowanie zdrowych nawyków żywieniowych zamiast stosowania restrykcyjnych diet.
Naszą ekspertkę znajdziesz tutaj:
Instagram: https://www.instagram.com/karolinabrzostek/