Przepis na 10 porcji, porcja: 141 kcal

Użyj formy silikonowej o średnicy ok. 20 cm

  • wafle ryżowe, cienkie – 12 sztuk [60 g]

Masa kokosowa:

  • jogurt kokosowy – 2 kubki [320 g]
  • olej kokosowy płynny – 2 łyżki [20 g]
  • wiórki kokosowe – 2 łyżki [16 g]
  • erytrol – 2 łyżki [20 g]
  • mąka kokosowa – 5 łyżek [50 g]

Polewa:

  • olej kokosowy płynny – 2 łyżki [20 g]
  • stała część mleczka kokosowego – ½ szklanki [100 g]
  • erytrol – ½ łyżki
  • mąka kokosowa – 3 łyżki [30 g]
  • erytrol – łyżeczka [5 g]

Wymieszaj dokładnie jogurt, olej, wiórki kokosowe, erytrol oraz mąkę kokosową i wstaw na chwilę do zamrażarki do zgęstnienia masy. W formie silikonowej ułóż wafle ryżowe jako spód, następnie wyłóż masę kokosową, przykryj warstwą wafli, znów masę kokosową i wafle.

Przygotuj polewę: mleczko kokosowe, erytrol, olej i mąkę umieść w garnuszku i rozpuść, mieszając. Polej ciasto i wstaw na chwilę do zamrażalnika, a następnie na noc do lodówki. 

Autorka: Katarzyna Toutounchi

BeActiveTV również w sklepach: