
Tarta owsiana z budyniem, świeżymi figami i miętą
Przepis na 10 porcji, porcja: 187 kcal
Kruche ciasto:
jajko – sztuka [53 g]
płatki owsiane górskie – ¾ szklanki [100 g]
ksylitol – 2 łyżki [20 g]
mąka pszenna pełnoziarnista – 10 łyżek [100 g]
olej kokosowy płynny – 2 łyżki [20 g]
woda – łyżka
Krem budyniowy:
mleko 2% – 2½ szklanki [600 g]
erytrol – ½ szklanki [50 g]
ekstrakt z wanilii – łyżeczka [5 g]
mąka ryżowa – ½ szklanki
żółtko – 2 sztuki [39 g]
żelatyna lub agar – 1,5 łyżki [15 g]
świeże figi do dekoracji – 3,4 sztuki [150 g]
świeża mięta – kilka listków [3 g]
Przygotowanie:
Płatki owsiane i ksylitol umieść w blenderze i zmiel na mąkę. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj i wyłóż nim formę do pieczenia. Nakłuj w kilku miejscach widelcem i piecz 15 minut do zarumienienia, następnie odstaw do wystudzenia na kratce. Odmierz 2 szklanki mleka i przelej do garnuszka. Dodaj słodzik i ekstrakt z wanilii, zagotuj i zmniejsz moc palnika do minimum. Pozostałe ½ szklanki mleka zblenduj na gładko z mąką i żółtkami, i wlej do zagotowanego mleka. Gotuj, stale mieszając, aż masa zgęstnieje, następnie dodaj żelatynę/agar i wmieszaj do rozpuszczenia. Odstaw masę, aby nieco ostygła, następnie wyłóż ją na upieczony spód. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Na koniec ozdób ciasto pokrojonymi figami i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Autorka: Katarzyna Toutounchi