Przepis na 10 porcji, porcja: 187 kcal

Kruche ciasto:

jajko – sztuka [53 g]

płatki owsiane górskie – ¾ szklanki [100 g]

ksylitol – 2 łyżki [20 g]

mąka pszenna pełnoziarnista – 10 łyżek [100 g]

olej kokosowy płynny – 2 łyżki [20 g]

woda – łyżka

Krem budyniowy:

mleko 2% – 2½ szklanki [600 g]

erytrol – ½ szklanki [50 g]

ekstrakt z wanilii – łyżeczka [5 g]

mąka ryżowa – ½ szklanki

żółtko – 2 sztuki [39 g]

żelatyna lub agar – 1,5 łyżki [15 g]

świeże figi do dekoracji – 3,4 sztuki [150 g]

świeża mięta – kilka listków [3 g]

Przygotowanie:

Płatki owsiane i ksylitol umieść w blenderze i zmiel na mąkę. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj i wyłóż nim formę do pieczenia. Nakłuj w kilku miejscach widelcem i piecz 15 minut do zarumienienia, następnie odstaw do wystudzenia na kratce. Odmierz 2 szklanki mleka i przelej do garnuszka. Dodaj słodzik i ekstrakt z wanilii, zagotuj i zmniejsz moc palnika do minimum. Pozostałe ½ szklanki mleka zblenduj na gładko z mąką i żółtkami, i wlej do zagotowanego mleka. Gotuj, stale mieszając, aż masa zgęstnieje, następnie dodaj żelatynę/agar i wmieszaj do rozpuszczenia. Odstaw masę, aby nieco ostygła, następnie wyłóż ją na upieczony spód. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Na koniec ozdób ciasto pokrojonymi figami i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Autorka: Katarzyna Toutounchi

BeActiveTV również w sklepach: