Czy dieta przeciwzapalna jest skuteczna w leczeniu chorób jelitowych, takich jak choroba Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego?
Odpowiedź jest oczywista – TAK.
Dieta jest integralną częścią terapii dla osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelita (NChZJ), do których należy choroba Leśniowskiego Chrona i wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Niestety, zaburzona praca jelit i problemy bólowe towarzyszące tym schorzeniom prowadzą często do rozwoju zaburzeń stanu odżywienia. Problemy zgłaszane najczęściej przez lekarzy i pacjentów to:
- Zjadanie zbyt mało kalorycznych i zbyt mało odżywczych posiłków. Dzieje się tak na skutek braku łaknienia, pojawienia się jadłowstrętu czy niepożądanego działania leków.
- Znaczny ubytek masy ciała na skutek szybszej utraty substancji odżywczych. Łatwo to zrozumieć, gdy uświadomimy sobie, że pacjent z NChZJ ma nieprawidłowe trawienie i wchłanianie pokarmów w jelitach, a także że część substancji odżywczych jest tracona przez przetoki
- Co ważne, paradoksalnie sama choroba powoduje zwiększone zapotrzebowanie na substancje odżywcze! Brak odpowiednio zbilansowanych i skomponowanych posiłków (także w postaci żywienia przemysłowego – do czy pozajelitowego) u tych pacjentów doprowadza do szybszego wyniszczenia niż u osoby chorej na inną jednostkę chorobową!
Co wobec tego można zrobić?
Po pierwsze zalecam rozmowę z doświadczonym dietetykiem klinicznym. To będzie najlepiej zainwestowany czas i pieniądze.
Po drugie zgodnie z zaleceniami Europejskiego Towarzystwa Żywienia do i Pozajelitowego ( ESPEN) chory powinni być regularnie poddawani badaniom przesiewowym w kierunku niedożywienia co oznacza że raz w tygodniu są ważeni (lub ważą się) na tej samej wadze i raz w tygodniu robią sobie pomiar obwodu ramienia.
Co bardzo ważne – w razie rozpoznania niedożywienia u chorego na NChZJ (spada masa ciała, czy zmniejsza się obwód ramienia) należy NIEZWŁOCZNIE rozpocząć leczenie żywieniowe. Brak podjęcia leczenia niedożywienia prowadzi do pogorszenia rokowania i jakości życia oraz zwiększa ryzyko powikłań i śmiertelność. Mówiąc po ludzku jeśli zauważycie że spada masa ciała należy jak najszybciej udać się do lekarza prowadzącego.
Dieta musi mieć kaloryczność i składniki dobrane przez doświadczonego dietetyka klinicznego bowiem u chorych w ostrej fazie zapalenia zaczyna spadać stężenie selenu, kwasu foliowego i cynku, nawet u chorych bez klinicznych cech niedożywienia.
Pamiętaj że dietetyk kliniczny jest partnerem dla chorego z chorobami zapalnymi jelita. A dobrze dobrana dieta zapewni pacjentowi szansę na powodzenie leczenia.