Faktem jest, że polifenole zawarte m.in. w winogronach, zielonej herbacie, czekoladzie, grejpfrutach mogą zwiększać ryzyko zwężenia przewodu tętniczego u płodu, czyli przyczyniać do wystąpienia wady serca u dziecka. Jednak zgodnie z obecnym stanem wiedzy nie ma wystarczających danych, aby określić, jaka ilość tych substancji może spowodować wystąpienie tej wady serca u dziecka. Sporadyczne spożywanie winogron nie powinno spowodować żadnych poważniejszych problemów zdrowotnych u mamy oraz dziecka. Jednak, jak zawsze, najbezpieczniejszą opcją jest ograniczanie ilości potencjalnie ryzykownych produktów. Winogrona ograniczamy nie tylko ze względu na ryzyko wystąpienia wady serca, ale przede wszystkim na dużą zawartość cukrów łatwoprzyswajalnych. Teoretycznie winogrona mają średni indeks glikemiczny, więc nie powinny powodować zbyt drastycznych wzrostów stężenia glukozy we krwi, jednak wszystko zależy od ilości. Dlatego, jeżeli jesteś ogromną fanką winogron, to możesz sobie pozwolić na spożywanie ich sporadycznie, ale kontroluj porcje. Może, jeżeli na czas ciąży ograniczysz ich spożycie do minimum, to po dziewięciu miesiącach będą smakować jeszcze lepiej? 🙂

Ekspertka: Adrianna Frelich

BeActiveTV również w sklepach: