Dieta ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu kobiety. Dotyczy to także naszego „centrum dowodzenia”, czyli mózgu! Odpowiednie odżywianie może poprawić pamięć i koncentrację oraz zmniejszyć ryzyko zaburzeń jak demencja, depresja czy choroba Alzheimera.

Chcąc zadbać o zdrowie mózgu, powinnyśmy odżywiać się w sposób zbilansowany, czyli dostarczać odpowiednich ilości dobrej jakości białka, zdrowych tłuszczów, węglowodanów (głównie złożonych!), witamin, składników mineralnych. Szeroko pojęte zdrowe odżywianie będzie zatem naszym sprzymierzeńcem. Jest jednak kilka grup produktów, którym przypisuje się szczególnie korzystne właściwości. Są to:

-Zielone warzywa liściaste (np. szpinak, jarmuż, kapusta) są bogatym źródłem folianów, które wspierają rozwój układu nerwowego i prawidłowe działanie neuroprzekaźników. Uważa się, że ich spożywanie może zmniejszyć ryzyko demencji i zaburzeń funkcji poznawczych. Staraj się każdego dnia uwzględniać w swojej diecie przynajmniej jedną małą porcję (garść) tych super zdrowych warzyw. Jeśli nie przepadasz za sałatkami, możesz dodawać je do koktajlu, kanapek czy makaronów.

-Owoce jagodowe – zawierają związki o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Do tej grupy produktów zaliczamy m.in. truskawki, jagody, maliny, porzeczki. W badaniach wykazano, że ich spożywanie korzystnie wpływa na pamięć. Owoce jagodowe w sezonie są przepyszne jako samodzielna przekąska (lub dodatek do owsianki czy deseru), poza sezonem warto natomiast sięgać po mrożonki, z których możesz przygotować na przykład koktajl.

-Ryby morskie. Warto jeść je dwa razy w tygodniu, ponieważ to bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Ich odpowiednie spożycie może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Niedobór kwasów omega-3 powiązano też ze zwiększonym ryzykiem rozwoju demencji i depresji. U dzieci odpowiednie spożycie kwasów omega-3 może również poprawić wyniki w nauce.

-Orzechy włoskie – wykazano, że ich spożywanie może korzystnie wpływać na pamięć i poprawę funkcji poznawczych. Kilka sztuk każdego dnia (np. w formie zdrowej przekąski) wpłynie korzystnie również na twój układ krążenia, co także ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.

-Kawa i herbata – te napoje często stanowią nieocenione wsparcie podczas pracy czy nauki, głównie za sprawą znoszącego zmęczenie działania kofeiny. W kontekście zdrowia mózgu kawa i zielona herbata mają jednak znacznie więcej korzyści. Wykazano bowiem, że ich regularne spożywanie może zmniejszać ryzyko choroby Alzheimera czy zaburzeń poznawczych.

Odpowiednio zbilansowana dieta ma duży wpływ na zdrowie twojego mózgu. Niech na twoim talerzu nie zabraknie powyższych produktów, nie zapominaj przy okazji o innych elementach zdrowego stylu życia jak regularna aktywność fizyczna i dobrej jakości sen!

Ekspertka: Karolina Brzostek

Absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS. Autorka książki „Zdrowe koktajle II” i współautorka książki „90 dni – Zaprojektuj swoje jutro”. Ekspert diet on-line BeDiet.pl oraz BeActiveTV. W pracy dietetyka stawia na racjonalne podejście do odżywiania i budowanie zdrowych nawyków żywieniowych zamiast stosowania restrykcyjnych diet.

Naszą ekspertkę znajdziesz tutaj:

Instagram: https://www.instagram.com/karolinabrzostek/

BeActiveTV również w sklepach: