Banoffee [Fit przepis]
Długość artykułu: 1 minuta
Przepis na 10 porcji, porcja: 300 kcal
Użyj formy o średnicy 20 cm.
Spód:
- mąka migdałowa – szklanka [140 g]
- olej kokosowy – 3 łyżki [30 g]
- banan – 2 sztuki [240 g]
- kakao – łyżka [10 g]
Sos bananowy:
- mleko 2% – 5 łyżek [50 ml]
- erytrol – 3 łyżki [30 g]
- miód – łyżka [35 g]
- banan – sztuka [120 g]
- masło orzechowe – łyżeczka [15 g]
- żelatyna – łyżeczka [5 g]
Krem:
- mascarpone – opakowanie [250 g]
- puder z erytrolu – łyżka [10 g]
- jogurt naturalny – 2 łyżki [46 g]
Dekoracja:
- gorzka czekolada 70% – 1/3 tabliczki [30 g]
Mąkę migdałową wymieszaj z olejem i kakao do gęstej konsystencji i wyłóż otrzymaną masą formę silikonową. Odłóż do lodówki do stwardnienia. Banany pokrój w plastry i ułóż na spodzie. Banana rozgnieć na purée. Składniki na sos bananowy umieść w garnuszku, podgrzej i dokładnie wmieszaj żelatynę. Przelej sos na ciasto i włóż na chwilę do lodówki. Składniki na krem zblenduj na gładko i wyłóż na ciasto. Wierzch posyp startą czekoladą.
Autorka: Katarzyna Toutounchi