Przepis na 10 porcji, porcja: 300 kcal

Użyj formy o średnicy 20 cm.

Spód:

  • mąka migdałowa – szklanka [140 g]
  • olej kokosowy – 3 łyżki [30 g]
  • banan – 2 sztuki [240 g]
  • kakao – łyżka [10 g]

Sos bananowy:

  • mleko 2% – 5 łyżek [50 ml]
  • erytrol – 3 łyżki [30 g]
  • miód – łyżka [35 g]
  • banan – sztuka [120 g]
  • masło orzechowe – łyżeczka [15 g]
  • żelatyna – łyżeczka [5 g]

Krem:

  • mascarpone – opakowanie [250 g]
  • puder z erytrolu – łyżka [10 g]
  • jogurt naturalny – 2 łyżki [46 g]

Dekoracja:

  • gorzka czekolada 70% – 1/3 tabliczki [30 g]

Mąkę migdałową wymieszaj z olejem i kakao do gęstej konsystencji i wyłóż otrzymaną masą formę silikonową. Odłóż do lodówki do stwardnienia. Banany pokrój w plastry i ułóż na spodzie. Banana rozgnieć na purée. Składniki na sos bananowy umieść w garnuszku, podgrzej i dokładnie wmieszaj żelatynę. Przelej sos na ciasto i włóż na chwilę do lodówki. Składniki na krem zblenduj na gładko i wyłóż na ciasto. Wierzch posyp startą czekoladą.

Autorka: Katarzyna Toutounchi

BeActiveTV również w sklepach: