Ciasto „Salceson” [Fit przepis]
Całość 2936 kcal, kawałek: 195 kcal (przy 15 porcjach)
Użyj walcowatej formy lub dużej butelki
- mleko 2% – 3½ szklanki [840 g]
- erytrol – ½ szklanki [50 g]
- olej kokosowy – 3 łyżki [60 g]
- kakao – 3 łyżki [30 g]
- budyń czekoladowy bez cukru – 2 saszetki [80 g]
- żelatyna – 2 łyżki [20 g]
- herbatniki bez cukru – 2 opakowania [400 g]
Z mleka odlej ½ szklanki, resztę przelej do garnuszka, dodaj erytrol, olej, kakao i zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez chwilę, w międzyczasie dokładnie wymieszaj jeden budyń z mlekiem. Mieszając, wlej budyń do mleka, gotuj na małym ogniu do zgęstnienia. Zdejmij garnuszek z palnika, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Pozostaw do ostygnięcia, następnie wmieszaj pokruszone herbatniki.
Umyj plastikową butelkę, odetnij część z korkiem i przelej do niej masę ciasta. Wstaw do zamrażarki w pozycji pionowej na kilka godzin. Przed podaniem odczekaj trochę, aby ciasto zmiękło, przetnij butelkę i podawaj ciasto pokrojone w plastry.
Autorka: Katarzyna Toutounchi