Owoce cytrusowe spożywane w trakcie ciąży nie wpływają w żaden sposób na rozwój alergii pokarmowych u dziecka. Jednak spożywanie ich może powodować zgagę. Każda kobieta powinna indywidualnie zweryfikować, czy zjedzenie pomarańczy na deser wywoła u niej jakieś dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Niektóre kobiety w ciąży po zjedzeniu ½ kiwi mogą już odczuwać zgagę, jednak jeżeli połączą owoc ze skyrem, czy innym nabiałem, zgaga jest o wiele mniejsza. Oczywiście może zdarzyć się również, że nawet minimalna ilość pomarańczy, grejpfruta czy innych owoców cytrusowych spowoduje u Ciebie zgagę. Dlatego do tematu żywienia w ciąży należy podchodzić bardzo indywidualnie. Jeżeli Twoja koleżanka nie mogła jeść cytrusów w ciąży, to nie oznacza, że Ty również powinnaś ich unikać – jeżeli po ich spożyciu czujesz się dobrze, nie ma konieczności eliminowania ich z diety. 

Ekspertka: Adrianna Frelich

BeActiveTV również w sklepach: