Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne wyraża stanowisko, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe. Co więcej dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, czyli również w trakcie ciąży. Z dostępnych badań wiemy, że przyrost masy ciała podczas ciąży oraz masa urodzeniowa dziecka są takie same u wegetarianek i nie wegetarianek. Zatem jeżeli przed ciążą nie spożywasz produktów mięsnych i nie wyobrażasz sobie wprowadzać jakichkolwiek zmian to spokojnie możesz utrzymywać ten sposób odżywiania przez całą ciążę. Jednak czy musisz zwrócić uwagę na konkretne składniki odżywcze?

Wśród wegetarianek w ciąży zauważono zmniejszone spożycie witaminy B12, wapnia, żelaza i cynku, dlatego warto przyjrzeć się lepiej swojej diecie i zadbać o jej prawidłowe zbilansowanie. Pamiętaj, że wapń to nie tylko sam nabiał, ale również jarmuż, brokuły, brukselka, soja, suszone owoce (np. suszone figi), orzechy, migdały i napoje roślinne wzbogacone w wapń. Żelazo również dostarczysz w diecie wegetariańskiej! Pamiętaj jednak, że żelazo roślinne, czyli tzw. niehemowe wchłania się w bardzo niewielkim stopniu. Jest na to sposób! Przyswajanie żelaza roślinnego zwiększa witamina C. Dlatego też warto łączyć roślinne źródła żelaza z produktami bogatymi w kwas askorbinowy, czyli np. kotlety z białej fasoli zjedz z surówką z papryki i natki pietruszki albo makaron z soczewicą i sosem pomidorowym popij koktajlem truskawkowo-malinowym. Dodatkowo warto, abyś zwróciła również uwagę na zawartość kwasów omega-3 w diecie. Głównym ich źródłem w diecie są tłuste ryby morskie, więc jeżeli jesteś pescowegetarianką zwróć uwagę na to jakie ryby znajdują się w Twojej diecie. Natomiast jeżeli jesteś weganką to wzbogać swoją dietę o nasiona lnu zwyczajnego, olej lniany i orzechy (np. w orzechy włoskie). Oczywiście zawsze (po konsultacji z lekarzem prowadzącym!) możemy włączyć suplementację, która pomoże nam przetrwać ten wymagający okres ciąży na diecie wegetariańskiej, czy tym bardziej wegańskiej.

Jeżeli jesteś weganką może na okres ciąży zdecydujesz się zmienić swoją dietę na wegetariańską? Zawsze istnieje możliwość, że  dodatek jaj, produktów mlecznych pomoże Ci lepiej zbilansować dietę a tym samym poprawić Twoje samopoczucie i rozwój dziecka. Jednak jeżeli chcesz pozostać przy diecie wegańskiej, czujesz się dobrze i dbasz o jej odpowiednie zbilansowanie zdecydowanie nie musisz wprowadzać żadnych zmian. Oczywiście oprócz podstawowych zmian jaką jest m.in. zwiększanie kaloryczności wraz z kolejnym trymestrem. Jeżeli jesteś wegetarianką lub weganką i właśnie dowiedziałaś się, że jesteś w ciąży weź pod uwagę konsultację u dietetyka. Nawet jeżeli stosujesz taką dietę od wielu lat ciąża jest wyjątkowym stanem, w którym każda rada specjalisty jest mile widziana a prawidłowe zbilansowanie diety to jedna ze składowych sukcesu. 


Ekspertka: Adrianna Frelich

Ukończyła Warszawski Uniwersytet Medyczny na kierunku dietetyka. W swojej pracy ma jeden cel: pomagać ludziom w osiąganiu długoterminowych celów dotyczących odżywiania i zmiany stylu życia. W trakcie edukacji żywieniowej zwraca dużą uwagę na dotychczasowe przyzwyczajenia pacjentów, czy tradycje rodzinne. Zmiana nawyków żywieniowych nie musi równać się z dużymi ograniczeniami, czy rezygnacją z życia towarzyskiego.

Naszą ekspertkę znajdziesz tutaj:

Instagram: https://www.instagram.com/adriannafrelich_dietetyk/

BeActiveTV również w sklepach: