Niskokaloryczna przekąska, która jest pełna zdrowych składników? Prażona ciecierzyca!

Ciecierzyca jest nie tylko sprzymierzeńcem odchudzania, ale również bogata w błonnik, białko i minerały takie jak żelazo, miedź oraz magnez. To doskonała przekąska dla osób, które chcą zadbać o swoją sylwetkę i zdrowie, ale też sposób na dodanie białka i błonnika do zup czy sałatek! W sam raz na wieczór filmowy, do zabrania ze sobą w podróż lub do pracy zamiast na przykład czekoladowych kulek czy chipsów i w odróżnieniu zapewni zdecydowanie dłuższe uczucie sytości.

Przepis na 2 porcje, 1 porcja 180 kcal

Składniki

  • Ciecierzyca, ugotowana lub z puszki – ⅕ szklanki [250 g]
  • Oliwa – łyżeczka [5 g]
  • Przyprawy: po ½ łyżeczki papryki słodkiej i wędzonej, 2 szczypty soli

Sposób przygotowania

Ciecierzycę przełóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez około 45 minut, aż zmięknie. Następnie odcedź ciecierzycę i osusz ją na ręczniku papierowym. Osuszenie ciecierzycy przed umieszczeniem w piekarniku jest bardzo ważne, dlatego zrób to jak najdokładniej! Kiedy już będzie sucha obtocz ją w oliwie i przyprawach (dużym ułatwieniem jest spryskanie oliwą w sprayu), piekarnik rozgrzej do 190 stopni i piecz ciecierzycę przez 25 minut do zarumienienia. 

Ekspertka: Katarzyna Toutounchi

Absolwentka dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Jej praca magisterska dotycząca żywienia w zespole bolesnych menstruacji została opublikowana w naukowym magazynie Medical Science Pulse. Jest zwolenniczką zasady 80/20, stawia na wiedzę popartą nauką i stale poszukuje prostych rozwiązań.
W pracy stoi murem za kobietami, ich zdrowiem i dobrym samopoczuciem. W wolnym czasie lubi eksperymentować z bardziej odżywczymi wersjami słodkości i fast food.

Naszą ekspertkę znajdziesz tutaj:
Instagram: https://www.instagram.com/lifestylescientist/

BeActiveTV również w sklepach: