Healthy Snack – Sushi z zielonego ogórka
Zdrowa przekąska na imprezę gotowa w kilka chwil? Zdecydowanie „sushi” z zielonego ogórka!
Świetna opcja dla tych, którzy lubią lekkie i orzeźwiające przysmaki. Ogórek nawadnia, a zdrowe tłuszcze odżywiają i sycą. Przygotowanie jest bardzo proste i zajmie maksymalnie 5 minut. W sam raz, gdy wpadną niespodziewani goście lub masz niewiele czasu na przygotowanie przekąski przed jakimś wydarzeniem.
Jeśli całość pokroisz na 10 kawałków, 1 sztuka będzie miała 47 kcal
Aby przygotować ogórkowe „sushi” potrzebujesz:
- Ogórek zielony – sztuka [140 g]
- Wędzony łosoś lub krewetki – 2 plastry [50 g] lub 5 sztuk krewetek [60 g]
- Awokado – sztuka [140 g]
- Kremowy twarożek lub jogurt grecki – 2 łyżki [50 g]
- Szczypiorek lub rozmaryn – 2 łyżki [20 g]
- Opcjonalnie prażona cebulka – łyżka [10 g]
Sposób przygotowania
Ogórki pokrój wzdłuż na długie plastry (najłatwiej użyć mandoliny do warzyw). Ułóż na talerzu i odciśnij z wody ręcznikiem papierowym. Awokado wydrąż i dokładnie połącz miąższ z serkiem lub jogurtem, następnie posmaruj ogórki. W poprzek ogórków ułóż plastry wędzonego łososia, posyp równomiernie całość posiekanym drobno szczypiorkiem. Opcjonalnie, w ramach zasady 80/20, możesz „podkręcić” smak obsypując ogórki prażoną cebulką. Całość zwijaj od górnej części plastrów ogórka, a otrzymaną rolkę pokrój na kawałki.
Spróbuj i odezwij się do mnie na Instagramie 🙂 –> @lifestylescientist
Ekspertka: Katarzyna Toutounchi
Absolwentka dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Jej praca magisterska dotycząca żywienia w zespole bolesnych menstruacji została opublikowana w naukowym magazynie Medical Science Pulse. Jest zwolenniczką zasady 80/20, stawia na wiedzę popartą nauką i stale poszukuje prostych rozwiązań.
W pracy stoi murem za kobietami, ich zdrowiem i dobrym samopoczuciem. W wolnym czasie lubi eksperymentować z bardziej odżywczymi wersjami słodkości i fast food.
Naszą ekspertkę znajdziesz tutaj:
Instagram: https://www.instagram.com/lifestylescientist/