Całość – 1514 kcal

Składniki:

Mąka pszenna pełnoziarnista lub orkiszowa – ½ szklanki (200-250ml)

Płatki owsiane, krótko zblendowane – 3 łyżki [30 g]

Nasiona lnu (zmielone) – ½  szklanki

Erytrol – ½ szklanki

Jajko – sztuka

Banan (dojrzały) – 2 sztuki

Proszek do pieczenia – łyżeczka [5 g]

Ekstrakt z wanilii – łyżeczka [5 g]

Cynamon – 3 łyżeczki [15 g]

Olej rzepakowy – 2 łyżki

Woda – 1/5 szklanki

Orzechy włoskie – garść [30 g]

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. 

Płatki owsiane krótko zblenduj. W jednej misce dodajemy wszystkie suche składniki (oprócz płatków), w drugiej mieszamy jajka z rozgniecionymi bananami i olejem oraz wodą.

Łączymy to wszystko razem i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta. Jeśli się nie udaje, dolej trochę wody. Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj i posyp posiekanymi orzechami włoskimi, lekko wciskając je w ciasto. Piecz ok. 50-55 minut.

Ekspertka: Katarzyna Toutounchi

Absolwentka dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Jej praca magisterska dotycząca żywienia w zespole bolesnych menstruacji została opublikowana w naukowym magazynie Medical Science Pulse. Jest zwolenniczką zasady 80/20, stawia na wiedzę popartą nauką i stale poszukuje prostych rozwiązań.
W pracy stoi murem za kobietami, ich zdrowiem i dobrym samopoczuciem. W wolnym czasie lubi eksperymentować z bardziej odżywczymi wersjami słodkości i fast food.

Naszą ekspertkę znajdziesz tutaj:
Instagram: https://www.instagram.com/lifestylescientist/

BeActiveTV również w sklepach: