
Kostka bananowa z siemieniem lnianym
Całość – 1514 kcal
Składniki:
Mąka pszenna pełnoziarnista lub orkiszowa – ½ szklanki (200-250ml)
Płatki owsiane, krótko zblendowane – 3 łyżki [30 g]
Nasiona lnu (zmielone) – ½ szklanki
Erytrol – ½ szklanki
Jajko – sztuka
Banan (dojrzały) – 2 sztuki
Proszek do pieczenia – łyżeczka [5 g]
Ekstrakt z wanilii – łyżeczka [5 g]
Cynamon – 3 łyżeczki [15 g]
Olej rzepakowy – 2 łyżki
Woda – 1/5 szklanki
Orzechy włoskie – garść [30 g]
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
Płatki owsiane krótko zblenduj. W jednej misce dodajemy wszystkie suche składniki (oprócz płatków), w drugiej mieszamy jajka z rozgniecionymi bananami i olejem oraz wodą.
Łączymy to wszystko razem i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta. Jeśli się nie udaje, dolej trochę wody. Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj i posyp posiekanymi orzechami włoskimi, lekko wciskając je w ciasto. Piecz ok. 50-55 minut.
Ekspertka: Katarzyna Toutounchi

Absolwentka dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Jej praca magisterska dotycząca żywienia w zespole bolesnych menstruacji została opublikowana w naukowym magazynie Medical Science Pulse. Jest zwolenniczką zasady 80/20, stawia na wiedzę popartą nauką i stale poszukuje prostych rozwiązań.
W pracy stoi murem za kobietami, ich zdrowiem i dobrym samopoczuciem. W wolnym czasie lubi eksperymentować z bardziej odżywczymi wersjami słodkości i fast food.
Naszą ekspertkę znajdziesz tutaj:
Instagram: https://www.instagram.com/lifestylescientist/