Przepis na 6 porcji, porcja: 197 kcal

Użyj blachy 30 x 40 cm.

Kruche ciasto:

  • żółtko – sztuka [18 g]
  • mąka pszenna pełnoziarnista – 1,5 szklanki [210 g]
  • olej kokosowy – 2 łyżki [40 g]
  • puder z erytrolu – 3 łyżki [30 g]

Nadzienie:

  • jagody, borówki, porzeczki (wybór dowolny) – 2 szklanki [260 g]
  • mąka migdałowa – 1 łyżka [10 g]
  • cynamon – łyżeczka [5 g]
  • puder z erytrolu – łyżka do dekoracji [10 g]

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Składniki na ciasto wymieszaj i wyrabiaj do uzyskania plastycznej konsystencji. Następnie rozwałkuj na kształt koła, umieszczając je między 2 kawałkami folii spożywczej (tak jak wałkowanie marcepanu) i przenieś na blachę do pieczenia, uważając, aby się nie porwało. Na środku placka zrób kółko z mąki migdałowej, a na nim poukładaj pokrojone i wymieszane z erytrolem oraz cynamonem owoce, zostawiając kilku centymetrowe brzegi, które następnie zawiń do wewnątrz, aby zachodziły lekko na owoce. Piecz 25-30 min do zarumienienia. Po wystudzeniu, przed podaniem możesz udekorować ciasto pudrem z erytrolu.

Autoka: Katarzyna Toutounchi

BeActiveTV również w sklepach: