Przepis na 10 porcji, porcja: 196 kcal

Forma silikonowa o średnicy 20 cm 

Kruche ciasto:

  • żółtko – sztuka [18 g]
  • mąka jaglana – 1,5 szklanki [210 g]
  • olej kokosowy – 3 łyżki [60 g]
  • puder z erytrolu – 2 łyżki [20 g]

Warstwa karmelowa:

  • mleko 2% – 7 łyżek [70 ml]
  • erytrol – 4½ łyżki [45 g]
  • miód – łyżka [35 g]
  • olej kokosowy – 3 łyżki [60 g]
  • masło orzechowe – łyżka [30 g]
  • sól – szczypta [1 g]

Polewa czekoladowa:

  • czekolada gorzka 70% – ¾ tabliczki [75 g]
  • olej kokosowy – 1½ łyżki [30 g]
  • mleko 2% – 8 łyżek [80 g]

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć do połączenia i wyłóż nim spód i boki formy tak, aby nie powstały przerwy. Piecz przez 20 minut do zrumienienia spodu. Wszystkie składniki na masę karmelową roztop na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania i podgrzewaj jeszcze kilka minut, aby zgęstniała. Następnie wyłóż masę na ostudzony spód i odstaw do ostudzenia. Przygotuj polewę: roztop czekoladę z olejem w kąpieli wodnej, a gdy się wymieszają, dodaj jeszcze mleko i wymieszaj do połączenia. Wylej polewę na ciasto i odstaw do lodówki na pół godziny. 

Autoka: Katarzyna Toutounchi

BeActiveTV również w sklepach: