![Tarta jaglano-czekoladowa à la twist [Fit Przepis]](https://blog.beactivetv.pl/wp-content/uploads/2022/10/AdobeStock_360796118-scaled-1.jpg)
Tarta jaglano-czekoladowa à la twist [Fit Przepis]
Przepis na 10 porcji, porcja: 196 kcal
Forma silikonowa o średnicy 20 cm
Kruche ciasto:
- żółtko – sztuka [18 g]
- mąka jaglana – 1,5 szklanki [210 g]
- olej kokosowy – 3 łyżki [60 g]
- puder z erytrolu – 2 łyżki [20 g]
Warstwa karmelowa:
- mleko 2% – 7 łyżek [70 ml]
- erytrol – 4½ łyżki [45 g]
- miód – łyżka [35 g]
- olej kokosowy – 3 łyżki [60 g]
- masło orzechowe – łyżka [30 g]
- sól – szczypta [1 g]
Polewa czekoladowa:
- czekolada gorzka 70% – ¾ tabliczki [75 g]
- olej kokosowy – 1½ łyżki [30 g]
- mleko 2% – 8 łyżek [80 g]
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć do połączenia i wyłóż nim spód i boki formy tak, aby nie powstały przerwy. Piecz przez 20 minut do zrumienienia spodu. Wszystkie składniki na masę karmelową roztop na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania i podgrzewaj jeszcze kilka minut, aby zgęstniała. Następnie wyłóż masę na ostudzony spód i odstaw do ostudzenia. Przygotuj polewę: roztop czekoladę z olejem w kąpieli wodnej, a gdy się wymieszają, dodaj jeszcze mleko i wymieszaj do połączenia. Wylej polewę na ciasto i odstaw do lodówki na pół godziny.
Autoka: Katarzyna Toutounchi