Tort orzechowo-czekoladowy [Fit przepis]
Przepis na 10 porcji, porcja: 380 kcal
Użyj tortownicy o średnicy 18 cm
- jajka – 4 sztuki (białka i żółtka osobno) [212 g]
- erytrol – ½ szklanki [100 g]
- mąka orkiszowa – ¾ szklanki [100 g]
- olej rzepakowy – 5 łyżek [50 g]
- proszek do pieczenia – łyżeczka [5 g]
Krem:
- masło orzechowe – 10 łyżek [300 g]
- kakao – 4 łyżki [40 g]
- mąka migdałowa – 4 łyżki [40 g]
- puder z erytrolu – 5 łyżek [50 g]
- olej kokosowy płynny – 3 łyżki [30 g]
- orzechy laskowe – ¼ szklanki
Dekoracja:
- orzechy laskowe – garść [30 g]
- gorzka czekolada – 2 kostki [8 g]
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywno, następnie zmiksuj z żółtkami i erytrolem na jasną masę. Dodaj resztę składników na ciasto i wymieszaj delikatnie do połączenia. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i piecz przez 30 minut, następnie odstaw do ostudzenia. Po tym czasie przekrój biszkopt na 3 warstwy (blaty).
Składniki na krem, oprócz orzechów, zblenduj na gładko, później wmieszaj pokruszone orzechy. Pierwszy blat biszkoptu posmaruj ¼ kremu, przykryj drugim blatem, znów wyłóż krem, przykryj ostatnim blatem. Resztę kremu rozprowadź na wierzchu oraz po bokach tortu. Wstaw tort do lodówki. Kiedy krem zgęstnieje, pokrusz orzechy do dekoracji i posyp nimi wierzch i boki tortu. Wierzch polej rozpuszczoną czekoladą. Wstaw tort do lodówki do stężenia.
Autorka: Katarzyna Toutounchi