„Mam ochotę na kotleta schabowego! Na pewno brakuje mi żelaza…” – zachcianki a niedobory pokarmowe, czy ma to jakiś związek?
Nienasycenie, które potocznie jest zwane zachciankami jest silnym pragnieniem zjedzenia specyficznego pokarmu, które często jest silniejsze od głodu. Oczywiście na nasze nieszczęście najczęściej mamy ochotę na produkty bogate w tłuszcze i węglowodany, czyli zazwyczaj produkty bardzo kaloryczne i niekoniecznie zdrowe.
Zapewne większość z Was usłyszała lub usłyszy podobne stwierdzenie „jeśli masz ochotę na mięso w czasie ciąży, to dlatego, że masz niedobór żelaza” lub powiązanie innej zachcianki z niedoborami pokarmowymi. Niestety prawda jest taka, że nie ma naukowych dowodów na to, że zachcianki na jedzenie (w czasie ciąży lub w jakimkolwiek innym czasie) mają cokolwiek wspólnego ze stanem odżywienia. Naukowcy częściej są zdania, że zachcianki na jedzenie są powiązane ze zmianami odczuwania smaków, które są spowodowane zmianami hormonalnymi w trakcie ciąży (przede wszystkim w początkowej ciąży). Czyli jeżeli masz ochotę na burgera to nie oznacza, że wracając z knajpy powinnaś zajść do apteki po suplementy z większa dawkę żelaza.
Jednak jest jeden wyjątek – zaburzenie pica. Jest to stan w którym odczuwana jest chęć zjadania rzeczy niejadalnych. Nie jest to tylko rozpoznawalne wśród kobiet w ciąży, ale faktycznie u nich zdarza się najczęściej. Łaknienie opaczne objawia się chęcią zjedzenia papieru, mydła, kleju, farb, gleby, guzików, włosów czy innych niejadalnych produktów. I właśnie w przypadku tego zaburzeń faktycznie możemy mieć do czynienia z niedoborami witamin takich jak B1, niacyny, C, D lub składników mineralnych takich jak cynk, wapń, fosfor, Żelazo.
Pica jest poważnym schorzeniem, którego nie można bagatelizować. Może doprowadzić do zaostrzenia innych chorób np.jedzenie farb zawierających ołów może doprowadzić do zatrucia organizmu i uszkodzeń mózgu. Na szczęście w ciąży często pica występuje tylko chwilowo, więc nie powinnaś się niczego obawiać. Jednak warto być czujną. Jeśli pojawią się u Ciebie podobne zachcianki, zgłoś to jak najszybciej swojemu lekarzowi.
Ekspertka: Karolina Brzostek
Absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS. Autorka książki „Zdrowe koktajle II” i współautorka książki „90 dni – Zaprojektuj swoje jutro”. Ekspert diet on-line BeDiet.pl oraz BeActiveTV. W pracy dietetyka stawia na racjonalne podejście do odżywiania i budowanie zdrowych nawyków żywieniowych zamiast stosowania restrykcyjnych diet.
Naszą ekspertkę znajdziesz tutaj:
Instagram: https://www.instagram.com/karolinabrzostek/
Ekspertka: Adrianna Frelich
Ukończyła Warszawski Uniwersytet Medyczny na kierunku dietetyka. W swojej pracy ma jeden cel: pomagać ludziom w osiąganiu długoterminowych celów dotyczących odżywiania i zmiany stylu życia. W trakcie edukacji żywieniowej zwraca dużą uwagę na dotychczasowe przyzwyczajenia pacjentów, czy tradycje rodzinne. Zmiana nawyków żywieniowych nie musi równać się z dużymi ograniczeniami, czy rezygnacją z życia towarzyskiego.
Naszą ekspertkę znajdziesz tutaj:
Instagram: https://www.instagram.com/adriannafrelich_dietetyk/
Trener personalny z wieloletnim stażem, nauczyciel ruchu. Jeden z pionierów metody crossfit w Polsce. W chwili obecnej zakochany w nurcie pracy z ciałem, na świecie znanym jako „movement” czyli po prostu „ruch”. Swój warsztat opiera głównie na przywracaniu utraconych zdolności ruchowych, zdobywaniu mobilności osób dorosłych oraz budowaniem świadomości i kontroli ciała w przestrzeni. W pracy wykorzystuje techniki rehabilitacyjne, elementy gimnastyki oraz techniki z nurtu „mindfulness”. Na co dzień fan gimnastyki i jajecznicy z awokado.
Naszego eksperta znajdziesz tutaj: