![WUZETKA [fit przepis]](https://blog.beactivetv.pl/wp-content/uploads/2022/10/wuzetka-1536x864.jpg)
WUZETKA [fit przepis]
Przepis na 10 porcji, porcja: 256 kcal
Użyj formy 36 cm x 25 cm.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
jajka – 5 sztuk [287 g]
erytrol – szklanka [200 g]
mąka pszenna pełnoziarnista – ¾ szklanki [100 g]
kakao – 4 łyżki [40 g]
olej rzepakowy – 4 łyżki [32 g]
mleko 2% – 2 łyżki [20 g]
sól – szczypta [1 g]
Biały krem:
mascarpone – opakowanie [250 g]
puder z erytrolu – 2 łyżki [20 g]
jogurt grecki – 2 łyżki [40 g]
skrobia ziemniaczana – łyżka, jeśli krem będzie zbyt rzadki [10 g]
Polewa czekoladowa:
czekolada gorzka 70% – ½ tabliczki [50 g]
olej kokosowy płynny – łyżka [10 g]
mleko 2% tłuszczu – 4 łyżki [40 g]
PZYGOTOWANIE:
Przygotuj ciasto: oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, następnie dodaj erytrol, żółtka i kontynuuj ubijanie do jednolitego, jasnożółtego koloru. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dodaj resztę składników, wymieszaj do połączenia i przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść ciasto w piekarniku i piecz przez ok. 30 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź ciasto na kratce, następnie podziel w poprzek na 2 części tak jak biszkopt.
Przygotuj krem: wszystkie składniki zblenduj na gładko, odłóż kilka łyżek do dekoracji. Jeden z dwóch blatów czekoladowych ułóż na talerzu i wyłóż na niego krem, rozprowadź równomiernie i przykryj drugą warstwą ciasta.
Przygotuj polewę: czekoladę połam na kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Dodaj olej kokosowy, mleko i dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę do ostudzenia, a gdy polewa nieco zgęstnieje, wylej na wierzch ciasta. Udekoruj keksem z resztki kremu. Odstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.
Autoka: Katarzyna Toutounchi