Przepis na 10 porcji, porcja: 256 kcal

Użyj formy 36 cm x 25 cm.

SKŁADNIKI

Biszkopt:

jajka – 5 sztuk [287 g]

erytrol – szklanka [200 g]

mąka pszenna pełnoziarnista – ¾ szklanki [100 g]

kakao – 4 łyżki [40 g]

olej rzepakowy – 4 łyżki [32 g]

mleko 2% – 2 łyżki [20 g]

sól – szczypta [1 g]

Biały krem:

mascarpone – opakowanie [250 g]

puder z erytrolu – 2 łyżki [20 g]

jogurt grecki – 2 łyżki [40 g]

skrobia ziemniaczana – łyżka, jeśli krem będzie zbyt rzadki [10 g]

Polewa czekoladowa:

czekolada gorzka 70% – ½ tabliczki [50 g]

olej kokosowy płynny – łyżka [10 g]

mleko 2% tłuszczu – 4 łyżki [40 g]

PZYGOTOWANIE:

Przygotuj ciasto: oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, następnie dodaj erytrol, żółtka i kontynuuj ubijanie do jednolitego, jasnożółtego koloru. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dodaj resztę składników,  wymieszaj do połączenia i przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść ciasto w piekarniku i piecz przez ok. 30 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź ciasto na kratce, następnie podziel w poprzek na 2 części tak jak biszkopt.

Przygotuj krem: wszystkie składniki zblenduj na gładko, odłóż kilka łyżek do dekoracji. Jeden z dwóch blatów czekoladowych ułóż na talerzu i wyłóż na niego krem, rozprowadź równomiernie i przykryj drugą warstwą ciasta.

Przygotuj polewę: czekoladę połam na kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Dodaj olej kokosowy, mleko i dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę do ostudzenia, a gdy polewa nieco zgęstnieje, wylej na wierzch ciasta. Udekoruj keksem z resztki kremu. Odstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.

Autoka: Katarzyna Toutounchi

BeActiveTV również w sklepach: