Jedzenie śniadań to niewątpliwie korzystny dla Twojego zdrowia nawyk. Jednak czy wiesz, że to jak skomponowane jest Twoje śniadanie, też odgrywa znaczącą rolę?
Warto zadbać między innymi o to, aby w Twoim porannym posiłku nie zabrakło białka. Dzięki temu:
- Wesprzesz działanie hormonów (do których syntezy potrzebne jest właśnie między innymi białko. Mowa np. o insulinie, estrogenach, hormonach tarczycy),
- Obniżysz ładunek glikemiczny śniadania, dzięki czemu łatwiej będzie Ci utrzymać prawidłową glikemię (poziom glukozy) w ciągu dnia,
- Zwiększysz sytość po posiłku, zatem ochota na pojadanie będzie mniejsza. Może to być więc bardzo pomocne, zwłaszcza jeśli się odchudzasz.
- Zadbasz o swoje mięśnie, które potrzebują białka do odpowiedniej regeneracji i wzrostu. Jeśli zależy Ci na ładnie zarysowanych mięśniach (a pewnie tak jest, jeśli trenujesz!) to białko zjadane do śniadania też będzie temu sprzyjało.
Pamiętaj zatem, aby w Twoim śniadaniu znalazły się dobre źródła białka. Mogą to być na przykład jaja, twaróg, skyr, pasta z ryb lub strączków. Wybór masz bardzo szeroki!
Autorka: Karolina Brzostek