Przepis na 2 porcje po 312 kcal każda

Ciasto:

  • jajko – sztuka [53 g]
  • mąka pszenna pełnoziarnista – 2,5 łyżki [25 g]
  • erytrol – łyżka [10 g]
  • skrobia ziemniaczana – łyżeczka [5 g]
  • mleko 2% – łyżeczka [5 g]
  • olej kokosowy – łyżeczka [10 g]
  • soda oczyszczona – ½ łyżeczki [2 g]

Krem:

  • ser ricotta – 3 łyżki [30 g]
  • mąka kokosowa – łyżeczka [5 g]
  • mąka migdałowa – łyżka [10 g]
  • erytrol zmielony na puder – 1-2 łyżeczki [10 g]
  • amaretto – ½ łyżeczki [3 g]

Dekoracja:

  • maliny – 1-3 sztuki [12 g]
  • świeża mięta – 1-3 listki [3 g]

Składniki na ciasto (mąkę, jajka, erytrol, skrobię, mleko, olej kokosowy i sodę) wymieszaj w misce na gładką masę. Rozgrzej suchą patelnię. Rozdziel masę tak, aby wyszło 8 małych placuszków. Smaż je z obu stron, obracając po ukazaniu się pęcherzyków na powierzchni, najlepiej pod przykryciem. Odstaw do ostudzenia. W misce lub blenderze umieść składniki na krem (ricotta, mleko w proszku, mąka migdałowa, erytrol, amaretto) i wymieszaj lub zblenduj do połączenia. Na talerzyku układaj naprzemiennie po 4 posmarowane kremem placki na porcję. Następnie posmaruj torciki z boku i wierzchu (jak klasyczny tort) i posyp całość wiórkami. Wierzch udekoruj kleksem z resztki kremu i malinami. Gotowe torciki odstaw na noc do lodówki.

Autorka: Katarzyna Toutounchi

BeActiveTV również w sklepach: