Przepis na 2 porcje po 312 kcal każda
Ciasto:
- jajko – sztuka [53 g]
- mąka pszenna pełnoziarnista – 2,5 łyżki [25 g]
- erytrol – łyżka [10 g]
- skrobia ziemniaczana – łyżeczka [5 g]
- mleko 2% – łyżeczka [5 g]
- olej kokosowy – łyżeczka [10 g]
- soda oczyszczona – ½ łyżeczki [2 g]
Krem:
- ser ricotta – 3 łyżki [30 g]
- mąka kokosowa – łyżeczka [5 g]
- mąka migdałowa – łyżka [10 g]
- erytrol zmielony na puder – 1-2 łyżeczki [10 g]
- amaretto – ½ łyżeczki [3 g]
Dekoracja:
- maliny – 1-3 sztuki [12 g]
- świeża mięta – 1-3 listki [3 g]
Składniki na ciasto (mąkę, jajka, erytrol, skrobię, mleko, olej kokosowy i sodę) wymieszaj w misce na gładką masę. Rozgrzej suchą patelnię. Rozdziel masę tak, aby wyszło 8 małych placuszków. Smaż je z obu stron, obracając po ukazaniu się pęcherzyków na powierzchni, najlepiej pod przykryciem. Odstaw do ostudzenia. W misce lub blenderze umieść składniki na krem (ricotta, mleko w proszku, mąka migdałowa, erytrol, amaretto) i wymieszaj lub zblenduj do połączenia. Na talerzyku układaj naprzemiennie po 4 posmarowane kremem placki na porcję. Następnie posmaruj torciki z boku i wierzchu (jak klasyczny tort) i posyp całość wiórkami. Wierzch udekoruj kleksem z resztki kremu i malinami. Gotowe torciki odstaw na noc do lodówki.
Autorka: Katarzyna Toutounchi