Przepis na 10 porcji, porcja: 190 kcal

Spód:

mąka migdałowa – szklanka [140 g]

olej kokosowy – 3 łyżki [30 g]

banan – 2 sztuki [240 g]

kakao – łyżka [10 g]

Masa:

mleko 2% lub napój roślinny – ¼ szklanki [150 ml]

miód – 5 łyżek [175 g]

żelatyna – 2 łyżki [20 g]

ricotta – szklanka [250 g]

jogurt grecki gęsty – opakowanie [360 g]

orzechy laskowe – 3 łyżki [48 g]

orzeszki ziemne – 2 łyżki do dekoracji [30 g]

kakao – 2 łyżki [20 g]

wanilia, laska – 1 sztuka [2 g]

Przygotowanie:

Mąkę migdałową wymieszaj z olejem i kakao, aż powstanie gęsta konsystencja.  Wyłóż otrzymaną masę na formę silikonową. Mleko przelej do garnka i doprowadź do wrzenia, po czym szybko zdejmij z palnika, aby nie wykipiało. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Poczekaj chwilę, aż mleko nieco ostygnie, następnie dodaj miód i wymieszaj. Orzechy laskowe zmiel (np. w młynku do kawy), wymieszaj dokładnie z mascarpone i jogurtem. Połącz masę z wystudzonym mlekiem, wymieszaj i rozdziel masę na 2 miski. Do jednej z nich dodaj kakao, do drugiej wydrążone ziarenka wanilii i każdą dokładnie wymieszaj. Masę kakaową przełóż na spód i włóż do lodówki, by stężała. Po tym czasie na wierzch przełóż mleczną część masy. Przed podaniem posyp wierzch orzeszkami.

Autorka: Katarzyna Toutounchi

BeActiveTV również w sklepach: