Przepis na 10 porcji, porcja: 190 kcal
Spód:
mąka migdałowa – szklanka [140 g]
olej kokosowy – 3 łyżki [30 g]
banan – 2 sztuki [240 g]
kakao – łyżka [10 g]
Masa:
mleko 2% lub napój roślinny – ¼ szklanki [150 ml]
miód – 5 łyżek [175 g]
żelatyna – 2 łyżki [20 g]
ricotta – szklanka [250 g]
jogurt grecki gęsty – opakowanie [360 g]
orzechy laskowe – 3 łyżki [48 g]
orzeszki ziemne – 2 łyżki do dekoracji [30 g]
kakao – 2 łyżki [20 g]
wanilia, laska – 1 sztuka [2 g]
Przygotowanie:
Mąkę migdałową wymieszaj z olejem i kakao, aż powstanie gęsta konsystencja. Wyłóż otrzymaną masę na formę silikonową. Mleko przelej do garnka i doprowadź do wrzenia, po czym szybko zdejmij z palnika, aby nie wykipiało. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Poczekaj chwilę, aż mleko nieco ostygnie, następnie dodaj miód i wymieszaj. Orzechy laskowe zmiel (np. w młynku do kawy), wymieszaj dokładnie z mascarpone i jogurtem. Połącz masę z wystudzonym mlekiem, wymieszaj i rozdziel masę na 2 miski. Do jednej z nich dodaj kakao, do drugiej wydrążone ziarenka wanilii i każdą dokładnie wymieszaj. Masę kakaową przełóż na spód i włóż do lodówki, by stężała. Po tym czasie na wierzch przełóż mleczną część masy. Przed podaniem posyp wierzch orzeszkami.
Autorka: Katarzyna Toutounchi