Dzisiaj chciałabym Wam polecić fit przekąskę, która jest pełna błonnika i zdrowych tłuszczów – kostkę z masłem orzechowym.

Jeśli lubujesz się w smaku masła orzechowego, ale obawiasz się jego kaloryczności, ta przekąska powinna przypaść Ci do gustu! Aby przygotować kostkę z masłem orzechowym, potrzebujesz jedynie kilku prostych składników, dzięki którym zachowasz orzechowy smak, jednocześnie obniżając gęstość energetyczną przekąski. 

Kostka z masłem orzechowym jest idealna na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia, a także świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Jeśli chcesz zadbać o swoją sylwetkę i zdrowie, koniecznie spróbuj tej pysznej fit kostki! Smacznego!

Przepis na 24 kostki, 1 sztuka 38 kcal

Banan – 2 sztuki [240 g]

Masło orzechowe – [125 g]

Olej kokosowy, płynny – 2 łyżki [20 g]

Napój roślinny, np. migdałowy – 3 łyżki [30 

Ekstrakt z wanilii – 1/2 łyżeczki [2 g]

Przygotuj foremkę silikonową lub formę do pieczenia (o wymiarach około 20 x 12 cm) wyłóż papierem do pieczenia. W misce zblenduj masło orzechowe, banany, olej, mleko i ekstrakt z wanilii, masę przelej do formy i umieść ją w zamrażarce na 45 minut. Przechowuj w zamrażarce do tygodnia. 

Ekspertka: Katarzyna Toutounchi

Absolwentka dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Jej praca magisterska dotycząca żywienia w zespole bolesnych menstruacji została opublikowana w naukowym magazynie Medical Science Pulse. Jest zwolenniczką zasady 80/20, stawia na wiedzę popartą nauką i stale poszukuje prostych rozwiązań.
W pracy stoi murem za kobietami, ich zdrowiem i dobrym samopoczuciem. W wolnym czasie lubi eksperymentować z bardziej odżywczymi wersjami słodkości i fast food.

Naszą ekspertkę znajdziesz tutaj:
Instagram: https://www.instagram.com/lifestylescientist/

BeActiveTV również w sklepach: