Przepis na 4 porcje, 1 porcja 230 kcal

Ser halloumi – 4 plastry [160 g]

Jajka – 1 sztuka [50 g]

Mąka pszenna pełnoziarnista lub owsiana – 4 łyżki [40 g]

Migdały w płatkach – 4 łyżki [40 g]

Miód – łyżeczka [12 g]

Ocet balsamiczny – 4 łyżki [24 g]

Imbir, korzeń – łyżeczka [5 g]

Konfitura z żurawiny, niskosłodzona- łyżka [25 g]

Oliwa – łyżeczka [5 g]

Przyprawy: łyżka rozmarynu, szczypta soli, pieprzu i kurkumy

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Ocet balsamiczny podgrzej w rondelku, zdejmij z palnika, dodaj miód, żurawinę, imbir i dokładnie wymieszaj. Całość przecedź przez sitko, następnie dodaj sól, kurkumę i ponownie wymieszaj. Ser obtocz w mące, następnie w roztrzepanym w misce jajku, a na koniec w płatkach migdałów. Całość oprósz pieprzem, skrop oliwą i zapiecz w piekarniku przez 10 minut. Gotową przekąskę posyp świeżym rozmarynem i polej podgrzanym sosem.

Ekspertka: Katarzyna Toutounchi

Absolwentka dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Jej praca magisterska dotycząca żywienia w zespole bolesnych menstruacji została opublikowana w naukowym magazynie Medical Science Pulse. Jest zwolenniczką zasady 80/20, stawia na wiedzę popartą nauką i stale poszukuje prostych rozwiązań.
W pracy stoi murem za kobietami, ich zdrowiem i dobrym samopoczuciem. W wolnym czasie lubi eksperymentować z bardziej odżywczymi wersjami słodkości i fast food.

Naszą ekspertkę znajdziesz tutaj:
Instagram: https://www.instagram.com/lifestylescientist/

BeActiveTV również w sklepach: