Krakersy proteinowe z ziołami
Całość – 1 blacha = 880 kcal
Składniki:
- Mąka z ciecierzycy – 2 szklanki [200 g]
- Oliwa – łyżka [10 ml]
- Sól – łyżeczka [5 g]
- Woda – [80 ml]
- Rozmaryn i tymianek, suszone – łyżeczka [5 g]
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka górna i dolna). Mąkę z ciecierzycy i przyprawy wymieszaj w średniej misce. W kubku wymieszaj wodę z oliwą, następnie szybko dodaj do pozostałych składników i zagnieć razem na gładkie ciasto. Przenieś ciasto pomiędzy arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj między nimi ciasto na bardzo cienki placek. Zanurz nóż w wodzie i potnij placek na prostokąty lub romby, ponakłuwaj widelcem i oprósz solą. Możesz też udekorować je z wierzchu nasionami czy świeżymi ziołami (pełna dowolność). Krakersy piecz przez około 20 minut do zarumienienia. Odstaw do ostygnięcia i przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
TIP: Mąkę z ciecierzycy możesz zrobić samodzielnie z surowej, suszonej ciecierzycy.
Ekspertka: Katarzyna Toutounchi
Absolwentka dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Jej praca magisterska dotycząca żywienia w zespole bolesnych menstruacji została opublikowana w naukowym magazynie Medical Science Pulse. Jest zwolenniczką zasady 80/20, stawia na wiedzę popartą nauką i stale poszukuje prostych rozwiązań.
W pracy stoi murem za kobietami, ich zdrowiem i dobrym samopoczuciem. W wolnym czasie lubi eksperymentować z bardziej odżywczymi wersjami słodkości i fast food.
Naszą ekspertkę znajdziesz tutaj:
Instagram: https://www.instagram.com/lifestylescientist/