Prostym sposobem na przygotowanie fritttaty w formie monoporcji jest upieczenie ich w foremkach do muffinek. Spróbuj zastąpić szynkę pokrojonym w kostkę kurczakiem lub pokruszonym bekonem, lub w wersji wegetariańskiej pomiń szynkę i dodaj grillowaną czerwoną paprykę, groszek lub pokrojoną w kostkę cukinię. Rewelacyjnie komponują się z serem feta! 

Przepis na 6 sztuk, 1 sztuka 115 kcal

Składniki:

  • olej słonecznikowy, do smarowania
  • 3 duże jajka 
  • 2 łyżki mleka (2%)
  • 40g dojrzałego sera cheddar (startego)
  • 1 pomidor, pozbawiony pestek i drobno posiekany
  • 3 cebule dymki, drobno posiekane
  • 100 g ugotowanych zimnych ziemniaków, pokrojonych w kostkę (użyj resztek ugotowanych ziemniaków, jeśli masz je pod ręką)
  • 2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
  • 2 grube plastry szynki, pokrojone w kostkę sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180°C, foremki do muffinek posmaruj cienko olejem lub wyłóż papilotkami.  Ubij jajka i mleko w misce, wymieszaj pozostałe składniki i dopraw solą i pieprzem. Łyżeczką rozłóż masę równomiernie pomiędzy foremki i piecz przez 15-20 minut, aż ciasto będzie zwarte i wyrośnięte. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut w formie, a następnie wyjmij muffinki. Podawaj na ciepło lub na zimno. Możesz je przechowywać do 2 dni w lodówce.

Ekspertka: Katarzyna Toutounchi

Absolwentka dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Jej praca magisterska dotycząca żywienia w zespole bolesnych menstruacji została opublikowana w naukowym magazynie Medical Science Pulse. Jest zwolenniczką zasady 80/20, stawia na wiedzę popartą nauką i stale poszukuje prostych rozwiązań.
W pracy stoi murem za kobietami, ich zdrowiem i dobrym samopoczuciem. W wolnym czasie lubi eksperymentować z bardziej odżywczymi wersjami słodkości i fast food.

Naszą ekspertkę znajdziesz tutaj:
Instagram: https://www.instagram.com/lifestylescientist/

BeActiveTV również w sklepach: