
Jakie produkty spożywcze są polecane w diecie przeciwzapalnej dla zdrowia jelit?
Już wiemy, że zdrowie zaczyna się od jelit. I że dieta przeciwzapalna jest „dobra” zarówno dla zdrowego jelita jak i całej reszty nas.
Mam nadzieję, że udaje mi się przekonać Was do takich wyborów pożywienia, które obniżając stany zapalne – będą przez wiele lat poprawiały kondycję całego organizmu (w tym o kondycję psychiczną!)
No dobrze – skoro wiemy, że najlepszą dietą antyzapalną jest dieta typu śródziemnomorskiego to zadajmy sobie pytanie czy w tej diecie są jakieś prawdziwe „perły”. Coś co, jak znajdzie się na moim talerzu będzie gwarantem zdrowego „antyzapalnego” stylu życia?
Oczywiście i idąc za wskazówkami Harvard School of Medicine będą to:
- Pomidory- zjadane zarówno w formie ugotowanej jak i surowej, są fenomenalnym źródłem antyzapalnych składników. Wśród nich na pierwszy plan „wybija się” likopen. Warto wiedzieć, że zawartość likopenu jest większa w gotowanych produktach- zajadaj więc pasty z pomidorów tak często jak się da!. Jak dodasz czosnku – antyzapalny sos będzie miał siłę rażenia małej bomby.
- Oliwa z oliwek – wspaniałe źródło dobrych tłuszczy i antyzapalnych polifenoli – w litrze dziewiczej oliwy możemy znaleźć nawet 500 mg antyzapalnych flawonolidów, flaownów, liganaów – dość powiedzieć że oliwa z oliwek dzięki swym właściwościom jest jednym z najbardziej badanych składników diety.
- Zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, jarmuż i kolendra- te zawierają zarówno antyzapalne polifenole jak i magnez oraz foliany. Jeśli chcesz mieć „czysty” i jasny umysł – teraz jest czas na zielone koktajle.
- Orzechy, takie jak migdały i orzechy włoskie – są pokarmem bogatym w składniki odżywcze, takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik, zdrowe minerały, tokoferole, fitosterole i polifenole. Ze względu na swój unikalny skład, orzechy redukują częstość choroby wieńcowej i cukrzycy, obniżają poziom cholesterolu niezależnie od sposobu odżywiania, a ponadto mają korzystny wpływ na wrażliwość na insulinę, stres oksydacyjny, stan zapalny i reaktywność naczyń krwionośnych.
- Tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, tuńczyk i sardynki – ze względu na kwasy tłuszczowe omega 3 – tłusta ryba powinna zagościć na talerzu osoby dbającej o zdrowie, 2 razy w tygodniu.
- Owoce takie jak truskawki, jagody, czereśnie i pomarańcze. Spożycie świeżych owoców poprawa zarówno zdrowie fizyczne jak i psychiczne. Lista chorób którym zapobiega się jedząc owoce o czerwonym i pomarańczowym kolorze skórki jest długa – warto zapamiętać, że są to choroby układu krążenia , cukrzyca, otyłość czy … choroba zwyrodnieniowa stawów. Z ciekawostek – mogę powiedzieć, że koktajl z truskawek wypity przed posiłkiem znacznie obniża poziom stresu oksydacyjnego.
Piękna lista – ale dobra dla nas tylko wtedy gdy wcielimy ją w realne życie. Tej systematyczności w sięganiu po produkty z listy życzę z całego serca!